W ramach realizacji programu „Szkoła promująca zdrowie” uczniowie na lekcjach techniki uczestniczyli w zajęciach związanych z zasadami zdrowego odżywiania. W trakcie zajęć poznali rodzaje i funkcje składników pokarmowych, zasady zdrowego odżywiania, układali zestawy obiadowe o określonej wartości energetycznej, podawali wartości energetyczne wybranych produktów na podstawie informacji z opakowań. Przyswoili terminy: konserwant, barwnik, aromat, przeciwutleniacz, stabilizator oraz ich oznaczenia. Wskazywali je na opakowaniach różnych produktów. Ponadto dowiedzieli się co to jest żywność przetworzona i nieprzetworzona, jak również poznali podstawowe metody konserwacji żywności.
Chętni uczniowie wykonali piramidy zdrowego żywienia i uczestniczyli w konkursie plastycznym pt.: „Zdrowie na talerzu”. Najlepsze prace zostały nagrodzone. Gratulujemy!!!
![](https://zsprzasnia.pl/wp-content/uploads/2023/06/1-7-1024x498.jpg)
![](https://zsprzasnia.pl/wp-content/uploads/2023/06/2-7-1024x498.jpg)
![](https://zsprzasnia.pl/wp-content/uploads/2023/06/3-7-1024x498.jpg)
![](https://zsprzasnia.pl/wp-content/uploads/2023/06/4-5-1024x498.jpg)
![](https://zsprzasnia.pl/wp-content/uploads/2023/06/5-7-1024x498.jpg)
![](https://zsprzasnia.pl/wp-content/uploads/2023/06/8-5-1024x498.jpg)